Tavaszváró – kisállatok és az új évszak

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ha szép lassan is, de beköszönt a várva várt tavasz. A felmelegedés és napsütés jótékony hatásait gazdik és kedvencek egyaránt érzik, ezzel együtt azonban megnő egyes betegségek és veszélyek kockázata is, bizonyos helyzetek különleges figyelmet igényelnek. Mire ügyeljünk kedvenceinkkel a tavasz folyamán?

A meleget és jó időt nem csak mi élvezzük, ahogy éledezik a természet, a baktériumok és vírusok is egyre nagyobb számban jelennek meg, kedvenceink könnyebben kaphatnak el egyes légúti vagy emésztőszervi fertőzést (ahogy embereknél sem kell a tél végi és tavasz eleji megfázást bemutatni senkinek). Kisállatokra azonban nagyobb veszélyt jelentenek az újból megjelenő paraziták, úgy mint a bolhák, kullancsok és a szúnyogok.

A bolhák csípésükkel irritációt és gyakran bőrgyulladást okoznak, emellett egyes férgeket is terjesztenek, nem utolsó sorban olykor az embert is megkóstolják. A kullancsok kevésbé a vérszívással okozzák a gondot, sokkal nagyobb problémát jelent az általuk terjesztett babesiosis, ami állatorvosi kezelés nélkül kutyánál a legtöbbször halálos kimenetelű betegség. Ezért mindenképp védekezni kell a kullancsok ellen. A szúnyogok a kellemetlenségen kívül korábban nem jelentettek nagyobb problémát néhány évvel ezelőttig, amikor a szívféreg és bőrféreg lárváját kezdték el terjeszteni országunkban is. Nyulak esetében pedig a myxomatosis vírusát terjesztik, amiből szintén nehezen gyógyulnak meg az állatok, szerencsére itt a védőoltás kifejezetten jól működik. Ezek a betegségek az állatok életét veszélyeztetik, de kevésbé súlyos esetben is károsak az egészségre, és a gazdinak is lelki, anyagi megterhelést jelentenek. Nehéz a védekezés ennyi fajta és típusú parazita ellen, nincs egyetlen olyan szer, ami minden ellen száz százalékos védelmet nyújt. Állatorvosi konzultáció során azonban ki lehet választani a legmegfelelőbb és legpraktikusabb kombinációkat, amik teljes védelmet nyújtanak, és a gazdi számára is egyszerű, átlátható a használatuk.

 

A másik igen fontos dolog, amire a felmelegedés kapcsán oda kell figyelni, hogy bár a hőmérséklet még meg sem közelíti a nyári szintet, egy napsütötte autóban hamar a kritikus szint fölé emelkedhet, ezért tilos kisállatot a parkoló autóban hagyni! Az autó belsejét a napsugarak jelentős mértékben fel tudják melegíteni, hiába nem számítanánk erre. Ugyanígy otthon a jó időben egyre többször hagyjuk nyitva az ablakokat, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a kisállat kalandozni induljon. A jó idő mellett az ivarzási időszak ezt még inkább elősegíti, hozzájárulva ezzel a felesleges szaporulatokhoz és a kóbor állatok számának növekedéséhez, ezért kedvenceink ivartalanítása nagyon sok problémától menthet meg minket és őket is. A kisállatok ivartalanításának előnyeiről és mikéntjéről már írtam egy összefoglalót, itt lehet megtekinteni:

Az ivartalanítás fontosságáról bővebben

A harmadik terület, ahol fokozott figyelemmel kell lenni, az otthoni környezet. Igen, ha már védekeztünk a paraziták ellen és az ivartalanított kisállat nem is lép le kalandozni, akkor is beleüti a kíváncsi orrát mindenbe, ami érdekes lehet számára. Ez legtöbbször azt jelenti, hogy megeszik valamit, amit nem kéne. A húsvéti édességektől az ünnepi asztal felhozatalán át a növényekig sok mindent meg tudnak kóstolni, amire a téli kanapészünet alatt nem volt lehetőségük. A csokoládé és alkohol kisebb mennyiségben is mérgező lehet számukra, de a húsvéti nyalánkság csomagolása sem feltétlenül ússza meg, ha egy kutya szájába kerül, ami további problémákhoz, rosszabb esetben bélelzáródáshoz és egy nem kívánt műtéthez vezethet. A növények megrágása is veszélyes lehet, mert egyes mérgező növényekből kisebb mennyiséget is elég elfogyasztani a tünetek kialakulásához. Ilyen tüneteket okozhat például a nárcisz, tulipán, hóvirág, liliom, leander és krizantém elfogyasztása. A ház körül használatos vegyszerek közül a fagyálló, egyes gyomirtók és a patkánymérgek veszélyesek a háziállatokra is, sajnos minden évben találkoznak az állatorvosok ilyen mérgezéses esetekkel. A kertben vagy szabadban ezen kívül még a csigákat, békákat és rovarokat is megpróbálják a kisállatok a szájukba venni vagy megkóstolni, ezek szerencsére többnyire csak nyálzást vagy kellemetlenséget (csípés és duzzanatok) okoznak, de a gazdi számára a tünetek többnyire nem elkülöníthetők egy komolyabb probléma tüneteitől.

A mérgezések tünetei igen változatosak lehetnek, de a nyálzás, a hányás, a kifejezett remegés vagy általános rosszullétnek mindenképp fel kell keltenie a figyelmünket. Ilyenkor érdemes minél hamarabb állatorvoshoz fordulni, mert az első pár órában még egy egyszerű hánytatással megoldható a problémák legnagyobb része, ha tovább késlekedünk, egyre rosszabb kórjóslattal kerülünk szembe. Minél felkészültebbek vagyunk az ilyen nem várt helyzetekre, annál inkább élvezhetjük a jó időt és várhatjuk a nyarat.

Ha szeretnél felkészülni kedvenceddel a tavaszra, bátran keresd fel állatorvosi rendelőnket!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons