Az ivartalanítás fontosságáról bővebben

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Aki kellően jártas az állatvédelemben, tapasztalhatja, hogy mennyi gondot okoz, ha egy macska vagy kutya rendszeresen nem kívánt utódokat hoz a világra, ugyanis elsősorban ennek hatására keletkezik a rengeteg kóbor állat. Így nem véletlen, hogy országszerte az állatvédők állandó készültségben vannak, azonban ezt a tempót ők sem bírják, ráadásul a befogadóhelyek is telítettek. Mivel az állatorvosok is látják ezt a problémát, nem győzik hangsúlyozni azt, hogy időben meg kell előzni ezt a problémát, ezt pedig leghatékonyabban az állat ivartalanításával lehet elérni.

Manapság az ivartalanítás nem jelenthet problémát egyetlen felelős állattartónak sem, aki magához vesz egy kutyát vagy macskát. Hiszen ellenkező esetben mind az állatát, mind annak nem kívánatos utódait veszélyeknek teszi ki. Emellett talán senkinek sem kell bemutatnunk a párzási időszak egyéb következményeit, úgy, mint a verekedéseket, kóborlásokból adódó betegségeket és baleseteket, ezért ezeket is figyelembe kell venni, és érdemes mihamarabb az ivartalanítás mellett dönteni!

Mára szerencsére egyre többen döntenek házi kedvenceik ivartalanítása mellett, annak előnyei és praktikussága miatt, ennek megfelelően sokakban merül fel kérdés ezzel a gyors és egyszerű beavatkozással kapcsolatban, vagy épp az elterjedt tévhitek miatt konkrét kérdés sem fogalmazódik meg. Ezért nézzük most a három legfontosabb kérdést az ivartalanításról.

 

  1. Milyen problémákat old meg?

Ivartalanítással minimálisra csökkenthető a kisállatokban a nemi hormonokkal összefüggő betegségek kialakulásának esélye (emlődaganat, méhgyulladás, prosztatagyulladás, végbéldaganat). Az ivartalanítás gyorsabb és kíméletesebb az állatra nézve, valamint nagyságrendekkel olcsóbb is, mint bármely említett betegség kezelése.

E mellett csökkennek az ivarzással kapcsolatos (gazdák számára sokszor jelentős problémát okozó) viselkedésformák, de az állat ugyan olyan vidám, játékos, életerős marad.

A kóbor állatok és telített menhelyek problémájának megoldásában az ivartalanítás az elsődleges és leghatékonyabb módszer.

  1. Mikor érdemes?

Tapasztalatok mutatják, hogy az ivartalanítás már hathetes korban is elvégezhető, ennek ellenére az optimális időpont körülbelül 5 és 10 hónapos kor között van. Természetesen a későbbiekben is bármikor elvégezhető, de 7-8 hónapos kor fölött minél hamarabb javasolt.

Az állat élete során bármikor elvégezhető a beavatkozás, amennyiben az állat egészséges. Egyedül nőivarú állatoknál érdemes ivarzás esetén megvárni annak végét, majd 3-4 héttel utána sort keríteni a műtétre.

A műtét az év bármely szakaszában elvégezhető, a lényeg, hogy a műtét utáni néhány napban nyugodt, meleg helyet tudjunk biztosítani kedvencünknek, és lehetőség legyen állapotának ellenőrzésére.

  1. Hogyan zajlik?

A műtét előtt az állatot átvizsgáljuk, ez a gazdi igényei szerint lehet egy rutin fizikális vizsgálat, de akár egy teljes állapotfelmérés is. Csak egészséges állatot műtünk meg (kivéve azokat az eseteket, amikor maga az ivartalanítás a megoldás a kialakult problémára).

A műtét teljes altatásban és hatékony fájdalom csillapítás mellett történik. Az ivarszervek ereit lekötjük és az ivarszervek eltávolításra kerülnek, az állat sebét több rétegben öltésekkel zárjuk. A műtét átlagosan fél-egy órát vesz igénybe, az egész beavatkozás az érkezéstől az állat ébredéséig 1-2 óra lehet.

Otthon az állatnak nyugalmat kell biztosítani, naponta ellenőrizni a sebét és türelmesnek lenni, amíg egy-két nap alatt megszokja a gallért vagy a műtét utáni kisruhát. Ez a varratok védelme miatt fontos, varratszedésre a műtét után tíz nappal kerül sor. Általában egy-két nappal a műtét után kedvencünk teljesen a régi és sokkal hosszabb és egészségesebb életre számíthat.

Ha Te is felelős állattartó vagy, ne feledkezz meg az ivartalanításról, ehhez pedig bátran vedd fel a kapcsolatot zuglói kisállat rendelőnk munkatársaival!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons