Othematoma – vérömleny és a “kutyafüle”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gyakran keresik fel a gazdik az állatorvosokat azzal a problémával, hogy a kutya füle hirtelen beduzzadt, megdagadt és folyton rázza a fejét, látszik, hogy kellemetlen és fájdalmas neki.

A fülön kialakult vérömlenyt emlegetjük othematoma néven, ezt úgy kell elképzelni, hogy a fülporc és az azt fedő bőr között egy kis ér megpattan és a két “réteg” közé vér folyik, megduzzasztva ezzel az állat fülét, mint egy vízzel töltött zacskót vagy lufit. Igen hirtelen tud kialakulni, kutyáknál gyakori, de macskáknál is előfordul. Általában valami trauma okozza, de nem ritka, hogy egy elhúzódó fülgyulladás miatt az állat állandóan rázza a fejét és ez okozza a kis erek sérülését.

A rossz hír az, hogy sehogyan nem múlik el magától, a fül bőre alá került vér nem tud rendesen megalvadni, ezért hosszú ideig változatlan marad az állapot, majd sok idő elteltével a duzzanat bekeményedik és eldeformálja az állat fülét. Ilyenkor általában mr műtéttel sem állítható teljesen helyre, az összezsugorodott kemény “birkózófül” állandóan hajlamos lesz a gyulladásra és betegségekre.

A jó hír, hogy a probléma kialakulása után műtéti úton gyorsan orvosolható a probléma, és bár igényel némi otthoni kezelést és odafigyelést is, nagyon szépen meg tud gyógyulni. Idős vagy beteg állatok esetében az állatorvosok konzervatív megoldást szoktak javasolni, hogy ne kelljen műtéten átesnie a házi kedvencnek. Ilyenkor a feltelt duzzanatból leszívjuk a folyadékot, de az mindig vissza fog telni, ezért ezt rendszeresen meg kell tenni akár pár hétig is. A többedik alkalom után általában szépen elkezd zsugorodni, és akár maradéktalanul is eltűnhet, de a műtét a célravezetőbb és gyorsabb megoldás.

A sikeres műtét után a fület bekötözzük, majd a kötés eltávolítása után a sebet érdemes tovább kezelni. Ez az a műtét, ahol a kisruha nem helyettesíti a gallért, mert a kutya kivakarná a varratokat a füléből ruhában is, de a szépen gyógyuló fül kárpótolni fogja a kellemetlenségekért.

Ha kedvencednek segítségre van szüksége, keresd bátran állatorvosi rendelőnket!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons