Fontosabb tudnivalók a köldöksérv műtétről

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kutya- és macskakölyköknél is gyakran előfordul a veleszületett köldöksérv. Könnyen észrevehető jelenségről van szó, ez annyit jelent, hogy a köldöknél a hasfal nem záródik be tökéletesen a fejlődés során és a kis nyíláson keresztül a hasüregből a hasűri tartalom a bőr alá türemkedik. Ez kívülről egy kis dudorként észlelhető, a sérv méretétől függően lehet borsónyi vagy akár egész diónyi méretű is.

A kisebb sérvek esetében általában csak némi zsírszövet nyomul ki a sérvkapun, ez ritkán okoz problémát, nagyobb sérvkapu esetében azonban egy bélszakasz vagy nagyobb szervek is kitüremkedhetnek, ezek kizáródás esetén okozhatnak súlyosabb, olykor életveszélyes állapotot is.

A kisebb sérvek gyakran maguktól bezáródnak és csak egy kevés zsírszövet marad kint, ez ugyan tapintható a bőr alatt, de nincs vele semmi teendő, az állatot nem zavarja és nem is okoz semmilyen gondot. Ha a sérvkapu nagyobb és nyitva is marad, akkor viszont érdemes állatorvoshoz fordulni a problémával, mert egy egyszerű műtéttel megelőzhető a későbbi baj.

A műtét során a kitüremkedett hasűri tartalmat visszahelyezzük és a sérvkaput megfelelően bezárjuk, hogy maradéktalanul gyógyulni tudjon. Tévhit, hogy ragtapasszal, vagy valamilyen kenőcsös kenegetéssel segíthetünk rajta! A köldöksérv műtét egyszerű műtéti beavatkozásnak számít és helyesen végezve az állat számára a műtét után kis pihentetéssel gyorsan meggyógyul. Az állatorvosi vizsgálatok során rendszeresen ellenőrizzük, hogy van-e valamilyen sérve a páciensnek, oltásoknál és rutin állapotfelméréseknél is figyelmet fordítunk erre, különösen fiatal állatok esetében.

Szeretnél többet tudni a macska vagy kutya köldöksérv műtétről? Bátran keress fel minket, egy gyors vizsgálattal megállapítható, hogy szüksége van-e kisállatodnak köldöksérvvel kapcsolatos beavatkozásra!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons