Műtétek és altatásban végzett beavatkozások menete

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hogy az állatok minél gyorsabban gyógyuljanak, és közben a lehető legkevesebb stressz érje őket, állatorvosi rendelőnkben azokat a beavatkozásokat, amelyek az betegnek komolyabb kellemetlenséget vagy fájdalmat okoznának, minden esetben bódításban, vagy szükség szerint mélyebb altatásban szoktuk végezni.

 

Bódítás

 

Az egyszerűbb esetekben az állatot elég bódítani, ilyenkor egy kisebb adag altatószert és erős fájdalomcsillapítót kap, ezektől bódult állapotba kerül, rövidebb időre el is alszik, jelentős fájdalomcsillapító hatás mellett. Ebben az állapotban sok beavatkozás elvégezhető, melyet ébren nem lehetne, ilyenek a fogkőeltávolítás, sebek ellátása, egyszerűbb foghúzás, helyi érzéstelenítés mellett egyes sebek varrása is. Agresszíven viselkedő állatoknál gyakran egy sima vizsgálat vagy vérvétel is csak bódított állapotban végezhető el. Komolyabb műtétek ilyenkor még nem végezhetők, mert az anesztézia nem elég mély, és az idő is kevés rá, az állat viszonylag gyorsan, könnyen ébred.

 

Műtét

 

Ha műtétre van szükség, a beteget először ebben az esetben is bódítjuk, majd a testtömegének megfelelő mértékben növelt adag altatószerrel és fájdalomcsillapítókkal mélyítjük az anesztéziát. Erre több módszer is létezik, a lényeg, hogy az állat mélyen aludjon, ne mozogjon, ne érezzen fájdalmat, de a légzése és keringése a lehető leghatékonyabban működjön (ezt légcsőtubus behelyezése és infúzió bekötés is segíti). Minden beteg már a műtét előtt kap fájdalomcsillapítót, műtét közben pedig antibiotikumot is. A műtéti területet fertőtlenítjük, a műtétet pedig steril eszközökkel végezzük, ezekre a fertőzések elkerülése miatt van szükség. A műtéti beavatkozás sokféle lehet, mint például az ivartalanítás, sebek és sérülések összevarrása, daganatok és bőrnövedékek eltávolítása, bőrplasztikai beavatkozások, sérvek (köldöksérv, lágyéksérv, gátsérv), húgycsőelzáródás, bélelzáródás stb. Az operáció után a sebet öltésekkel több rétegben zárjuk. A műtétet követően a betegek gyorsan és rendszerint problémamentesen ébrednek, csak azután adjuk őket haza az állatorvosi rendelőből, hogy már tudatuknál vannak. A teljes ébredés otthon még eltarthat még pár órát is, ez idő alatt nyugalmat kell biztosítani kedvencünknek. A külső varratokat 10-14 nap elteltével lehet kiszedni, a sebvédelemről ezen időszak alatt gondoskodni kell gallérral vagy kisruhával.

 

Ha bármilyen problémád vagy kérdésed van, hozd el kedvencedet zuglói kisállat rendelőnkbe!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons