Kisállatok születés utáni gondozása

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mi, állatorvosok, elsősorban a házi kedvencek ivartalanítását javasoljuk a nem kívánt szaporulatok és az állatok problémamentesebb élete miatt. De mindig lesz rá példa, hogy otthon kell gondoskodni egy vemhes állatról vagy a világra jött alomról, ezért beszélni kell róla. A vemhességről állatorvosi vizsgálat során lehet teljes bizonyosságot szerezni, ez fontos az állat egészsége szempontjából is, a gazdinak pedig segít felkészülni az elkövetkező eseményekre. A vemhesség 30-40. napja körül ultrahanggal és röntgen vizsgálattal is láthatók a magzatok, következtetni lehet állapotukra és számukra is, az állatorvostól pedig részletes felvilágosítást kérhetünk a vemhes állat gondozásáról és az elléssel kapcsolatos tudnivalókról.

Az alomnak és az anyának is nyugodt, meleg, védett helyre van szüksége, olykor melegítő lámpát is érdemes használni a megfelelő hőmérséklet fenntartásához. Az újszülött és néhány napos állatokat az anyjuk általában maradéktalanul ellátja, ilyenkor általában nem is szükséges beavatkoznunk. Viszont ha az anya valamiért nem táplálja a kicsiket, akkor ezt nekünk kell megtenni.

Erre a célra kiváló tejpótló tápszerek kaphatók (ne is próbálkozzunk bolti tejjel, az a minimálisnál is kevesebb tápanyagot tartalmaz az újszülött kiskutyák vagy kismacskák számára). Fontos, hogy a kicsiknek nappal és éjjel is két, maximum három óránként enniük kell. Nagyjából, amikor elérik a négy hetes kort, el lehet kezdeni őket fokozatosan szoktatni az etetéshez. 6-7 hetes korukig fognak szopni mellette, de egyre kevesebbet, a végén már az anyjuk sem feltétlenül hagyja nekik. Legalább napi háromszor kell enniük, ez 4 hónapos kor körül csökkenthető napi kettőre.

A kiskutyák az első oltást 6-8 hetes koruk között kaphatják, 8 hetes korban érdemes őket leghamarabb elválasztani, az előtt nem javasolt. Az első oltás után két héttel következik a második, ez után két héttel a harmadik. A harmadik után egy héttel jelenthető ki, hogy a kiskutya védett a leggyakoribb betegségekkel szemben, ekkor mehet már a saját lakáson és udvaron kívülre (eddig kizárólag autóban/ölben/kézben szállítható a kutya, letenni idegen helyen nem szabad)! A veszettség elleni védőoltást 16 hetes korban kell megkapniuk, valamint a microchipes megjelölés szintén 16 hetes kortól kötelező, de ez igény szerint hamarabb is elvégezhető.

További információkért és probléma esetén, keresd bátran állatorvosi rendelőnket!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Show Buttons
Hide Buttons